Geen meerderheid in aantal, wel in onwaarheden en hypocrisie

Op 30 augustus 2017

Geen meerderheid in aantal, wel in onwaarheden en hypocrisie

De laatste maandag van augustus werd een wel erg vreemde zitting van de gemeenteraad. Door de afwezigheid van voorzitter Allyns, telde de meerderheid slechts evenveel raadsleden als de oppositie. Hoewel N-VA en Idee2006 samen met onafhankelijk raadslid Vanrobaeys de zitting hierdoor gemakkelijk konden boycotten, besloten ze om dit niet te doen. De door CD&V en SP.A voorgelegde agendapunten werden besproken en konden dankzij de voltallig aanwezige oppositie dan ook goedgekeurd worden.

Op deze wijze stelde de verenigde oppositie duidelijk een gebaar van goodwill, maar hun collega’s aan de overzijde werden hierdoor niet gemotiveerd om op hun beurt voor een positieve politiek te kiezen. Vooral Schepen Moerman reageerde zeer bitsig op gestelde vragen. Ook was geen enkele schepen of de burgemeester bereid uit te leggen waarom het referendum voor een tweede maal werd afgeblokt. Raadslid De Keyser kwam in zijn eigen stijl wel tussen met de bewering dat de oppositie de stad imagoschade toebrengt. Dat uitgerekend raadslid De Keyser anderen beschuldigt van het toebrengen van imagoschade aan onze stad is een hypocrisie die werkelijk alles slaat. Kunnen we van deze meerderheid nog wat anders verwachten?

Week na week worden onwaarheden in de communicatie van de burgemeester en schepenen ontdekt. In de laatste editie van de Krant van West-Vlaanderen beweert burgemeester Lies Laridon onomwonden dat een ondergrondse parking wel degelijk onderzocht werd, en dat uit financiële overwegingen en beperkingen van erfgoed bleek dat dit niet mogelijk is.

Alsof er ooit een degelijke studie is gemaakt. Niets is minder waar!

In 2015 werd Vinci park (nu Indigo) door de meerderheid gevraagd om een opportuniteitsanalyse te maken. Dit resulteerde in een beknopte presentatie waarin we vooral kunnen lezen dat de conclusies gebaseerd zijn op te beperkte informatie. De door hun aangeleverde analyse rammelde dan ook langs alle kanten. Ondanks de herhaaldelijke verzoeken van de N-VA-fractie is er evenwel nooit een degelijke studie gekomen.

Dus: neen burgemeester, een ondergrondse parking is niet onderzocht! Een vlugge analyse is geen degelijke studie. De Diksmuidelingen worden door de burgemeester en haar leden van de meerderheid keer op keer op dezelfde manier misleid: het referendum, de puist van de Konijnenstraat, de “participatie”…

CD&V en SP.A zeggen: Er zijn procedurefouten gemaakt en daarom gaat het referendum niet door. Eerlijke communicatie zou zijn: De leden van de meerderheid zullen er alles aan doen om het referendum niet te laten doorgaan.

Zeg niet dat de mogelijkheden van een ondergrondse parking onderzocht werden, maar zeg gewoon dat een inhoudelijk debat na een grondige studie erover wordt vermeden om zeker te zijn dat de markt nog voor de volgende verkiezingen kan geopend worden.

De oppositie bewees maandag anders aan politiek te doen dan de CD&V en sp.a, op een constructieve manier, eerlijk en open. De weg die de politiek nodig heeft om zijn waardigheid terug te vinden.

 

Koen Coupillie

Voorzitter N-VA Diksmuide

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is