WZC Yzerheem Diksmuide geteisterd door aanhoudende diefstallen: N-VA stelt preventieve maatregelen voor

Op 24 juni 2017

Tijdens de voorbije maanden hebben zich meermaals diefstallen voorgedaan in het WZC Yzerheem te Diksmuide. Op 7 juni jl. werden zelfs 40 lockers in de kleedkamer van het personeel met geweld opengebroken. Dat mochten we vernemen tijdens de laatste zitting van de OCMW-raad op maandagavond. Het derde punt op de agenda van deze zitting behandelde namelijk de aankoop van nieuwe lockers voor het WZC. Een geluk bij een ongeluk: de aankoop van nieuwe lockers voor de kleedkamers van het personeel was eerder reeds voorzien in het budget van het OCMW. Deze aanschaf wordt geraamd op 20.000 EURO voor 100 lockers, en dat geeft ons meteen een eerste indicatie van de schade die tijdens de diefstal op 7 juni toegebracht werd: 8.000 EURO (40 lockers). Hier houden we dan nog geen rekening met de diefstal van een aantal persoonlijke bezittingen van personeelsleden, zoals onder meer een iPad. 

 

Raadslid Joachim Van Opstal (N-VA) merkte tijdens zijn tussenkomst dan ook terecht op dat er best wat verder gekeken kon worden dan louter de vervanging van de beschadigde lockers. Meerdere diefstallen op enkele maanden tijd duiden op een groter probleem dat best kan aangepakt worden door het nemen van preventieve maatregelen. De N-VA fractie is dan ook voorstander om dringend werkt te maken van een meer doorgedreven toegangscontrole op de site van het WZC. Momenteel zijn de dienstingangen wel voorzien van een badgelezer, maar in het gebouw zelf zijn de verschillende ruimtes blijkbaar vrij toegankelijk. 

 

N-VA pleit er dan ook voor om de elektronische toegangscontrole verder uit te breiden binnen het gebouw. Niet enkel de kleedkamers van het personeel, maar ook andere ruimtes zoals bijvoorbeeld de apotheek van het WZC zouden best voorzien worden van een badge-lezer, zodat de toegang tot deze ruimtes kan beperkt worden. Door het opzetten van een elektronische toegangscontrole in combinatie met goed geplaatste camera’s kan de veiligheid van het personeel en de bewoners van het WZC in grote mate verbeterd worden. Naar aanleiding van de opmerkingen van Joachim liet de voorzitter bij zijn antwoord in elk geval al verstaan niet weigerachtig te staan tegenover het idee van extra camerabeveiliging voor het WZC. De N-VA fractie vraagt dan ook dat het bestuur dadelijk verder zal gaan dan enkel de vervanging van het beschadigde materiaal en spoedig een voorstel met een meer doorgedreven preventieve aanpak zal laten bespreken binnen de raad. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is