U bent hier
CO2 en de kleine windmolens!
CO2 captatie ook in Diksmuide
We mochten vernemen dat de Diksmuidse muziekclub 4AD zich voortaan het eerste CO2 neutrale kunstenhuis van België mag noemen. Ieder politicus en burger die begaan is met het milieu, kan dit alleen maar toejuichen en wij appreciëren dan ook dat tal van vrijwilligers uit Diksmuide deel hebben genomen aan een grootse boomplantdag in Oostende om alzo een nagelnieuw bos aan te leggen.
Maar wij willen er graag op wijzen dat niet alleen Oostende de aangewezen plek is om milieudoelstellingen te realiseren (zelfs als we aannemen dat de verplaatsing naar de koningin der badsteden niet gepaard ging met verbruik van fossiele brandstof) .
Koolstofdioxide reductie gebeurt ook in ons eigenste Diksmuide. We zijn een landbouwgemeente en onze landbouwers zorgen met hun agrarische activiteiten voor een serieuze CO2 captatie. Het is wetenschappelijk bewezen dat de teelt van 1 Ha bieten een grotere koolstofdioxide assimilatie teweeg brengt dan 1 Ha loofwoud. Je moet ook geen Master in de biologie zijn om te weten dat ieder groen plantje, zij het nu maïs, tarwe, erwten of bonen, zijn portie CO2 nodig heeft om zich te ontwikkelen. Zo ook de najaarsteelten, de zogenaamde groenbemesters, in de vorige eeuw veel minder van toepassing, zorgen voor een grote reductie van dit broeikasgas. Ieder grassprietje,’ Historisch Beschermd’ of niet, knaagt met de nodige warmte, zonlicht en water aan het CO2 – arsenaal.
De landbouw wordt dikwijls de zwarte piet toegespeeld inzake het klimaatverhaal, maar landbouw is ook een deel van de oplossing. Dit bewijst een recente studie van Bas van Wesemael, klimaatexpert en landbouwonderzoeker van UCL, De landvegetatie in onze gemeente is dus ook een deel van de uitweg. Kwantificeren van de CO2 captatie door vegetatie blijft uiteraard een moeilijk vraagstuk en hangt af van zoveel parameters. Maar het weze duidelijk dat naast de bosbouw, de landbouw hier meer dan zijn rol speelt.
Er zijn natuurlijk in ons noordelijk halfrond winterse dagen dat de fotosynthese van de bos- en landbouw vegetatie stil valt. Op dat moment renderen ook de zonnepanelen op een laag pitje. De landbouw zou ook hier een tegemoetkoming kunnen bieden aan het milieuvraagstuk door het inzetten van kleine windturbines. De beperkingen van die tuigen zijn genoegzaam gekend maar een wetenschappelijk onderbouwde studie wijst uit dat de kleine windmolen in onze contreien voor een duurzame energievoorziening kan zorgen. Misschien moeten de academici maar eens uitrekenen wat het equivalent is van zo’n turbine, uitgedrukt in hectaren loofbos. Misschien klinkt dat meer sexy. Of hoe de landbouw virtueel ook aan bosbouw kan doen…..
Dames en heren beWINDmakers van Diksmuide en de Provincie West-Vlaanderen, moet er nog zand zijn?
Luc Coupillie
Provincieraadslid voor N-VA, lid van de provinciale commissies landbouw en milieu, lid van de landbouwraad Diksmuide