De leegstand van de handelspanden moet worden aangepakt

Op 27 november 2017

De leegstand van handelspanden moet nu worden aangepakt

De schoenenzaak op het Vrijheidsplein doet de deuren dicht, opnieuw sluit een handelszaak in het centrum van onze stad. Wij hopen dat er snel een nieuwe zaak in het pand komt, want anders wordt ook dit gebouw één van de vele leegstaande winkelpanden in Diksmuide. De CD&V en sp.a steken de kop in het zand. ‘Diksmuide loopt helemaal niet leeg’ verklaarde burgemeester Laridon onlangs in de pers. Wie door de winkelstraat en op de Grote Markt wandelt ziet echter de werkelijkheid.

Een krachtdadig bestuur erkent de problemen en pakt die aan. De strijd tegen de leegstand van winkelpanden wordt één van de speerpunten van N-VA Diksmuide tijdens de volgende campagne. “Het kan toch niet dat we zo veel geld investeren in een nieuwe winkelstraat en een nieuwe Grote Markt en vervolgens niet aan de slag gaan om ondernemers aan te trekken om zich op deze locaties te vestigen” stelt gemeenteraadslid Koen Coupillie.

Diksmuide doet het niet goed

Leegstand van winkelpanden is een probleem waar vele Vlaamse gemeenten mee kampen. Maar Diksmuide doet het sinds het aantreden van de coalitie sp.a-CD&V wel heel erg slecht. Het aantal leegstaande winkelpanden steeg sinds 2008 meer dan drie keer zo snel als in vergelijkbare gemeenten. Het aantal horecazaken daalde met 13%, in vergelijkbare gemeenten is dat slechts met 3%. Deze negatieve evolutie zet zich in 2017 verder in Diksmuide. Waar we in vergelijkbare gemeenten terug een kleine stijging zien van het aantal winkels en horecazaken, blijven die in Diksmuide verder dalen.

Kan het anders?

Leegstand trekt leegstand aan en de grote winkelzones komen nooit meer terug. Daarom moeten we dringend nadenken over waar in Diksmuide we de winkelzone willen. En daar ga je dan actief op werken. Premies voor het hervestigen van winkels naar die zone, premies voor het samenvoegen van kleinere panden of renovatiewerken, aanmoedigen en een goede begeleiding van starters, leegstand snel en progressief belasten…
Een goed stadsbestuur moet dynamisch zijn, zijn stad goed kunnen verkopen, moet ondernemers kunnen aantrekken en inspireren. Het verlies van Electro Decat is een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet. In 2016 werd er 10 000 Euro besteed aan filmpjes op focus/wtv waarin de burgemeester en schepenen zichzelf en hun projecten in de verf zetten. Dit belastinggeld was beter besteed aan een promotiecampagne rond winkelen in Diksmuide, of een evenement om mensen naar Diksmuide te lokken.

Diksmuide geeft je ademruimte, het is niet voldoende. Diksmuide moet terug een bruisende stad worden, waar jong en oud zich thuis kunnen voelen. 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is