Omdat provinciale ambtenaren belangrijker zijn

Op 23 maart 2018

Als lid van de landbouwraad Diksmuide ben ik getuige van de steeds maar weerkerende vraag aan het schepencollege om er voor te zorgen dat ook in de buitengebieden kan teruggevallen worden op een degelijke internetverbinding.  In die vijf jaar dat ik in deze raad zetel is daar zoals op zoveel vragen vanuit een ondernemend Diksmuide niet op in gegaan. We moeten weliswaar ook inzien dat zo’n  voorziening uiteraard  een behoorlijk kostenplaatje heeft en dat zelfs in de tijd toen alles nog zogezegd gratis was er betreffend nooit iets uitgevoerd is geworden.
Als lid van de provincieraad West- Vlaanderen ben ik ook getuige van het installeren van digitale netwerken in buitengebieden, en zelfs concreet in ons eigenste Diksmuide. Hierbij kan ik de volgende dossiers goedgekeurd door de deputatie en met instemming van de provincieraad aanhalen:

  • Goedkeuren van de offerte voor het aanleggen van een glasvezelverbinding tussen het provinciehuis Boeverbos en het bezoekerscentrum De Blankaart; kostprijs 197.650,00 € (deputatie 30/11/2017)
  • Goedkeuren van de onderhandelingsprocedure en het gunnen van het aanleggen van een glasvezelverbinding tussen het provinciehuis Boeverbos en de IJzerboomgaard: kostprijs 26.549,84 € (deputatie 6/7/2017)

Concreet is dit vooral de kostprijs voor de fysieke aanleg van een glasvezelkabel naar het buitengebied zelf.
In de huidige context kan er niemand tegen zijn dat ambtenaren van de provincie zich op een fatsoenlijke manier kunnen bewegen op het internet, ook niet in de buitengebieden. Maar voor de ondernemers in diezelfde  buitengebieden moet het wel zuur opbreken dat ambtenaren zonder verpinken wel krijgen waar zij al jaren, en zelfs minder hoogtechnologisch, naar vragen. Wat meer is, als belastingbetalers helpen ze die digitale faciliteiten voor onze overheid creëren. Maar zelf worden ze al die jaren verhinderd om met de noodzakelijke digitale tools hun bedrijf te runnen.
De conclusie is altijd hetzelfde: politiek bedrijven is keuzes maken. De vraag is:  verdient een inwoner van de buitengebieden niet dezelfde faciliteiten als een ambtenaar die er werkt?
Niet Bredero kan daarop antwoorden want die man is allang dood. Wel een overheid die begaan is met zijn ondernemers.

Wie weet kunnen verkiezingstijden hier toch nog beweging in brengen…..

Luc Coupillie
Provincieraadslid voor N-VA

 

Bron: Het volledige artikel kan u lezen op eDiksmuide: http://www.ediksmuide.be/nieuws/manehoekje/ op datum van donderdag 22 maart 2018. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is