Sloop de muren

Op 15 mei 2020

Sinds het begin van de coronacrisis trokken CD&V en Idee Diksmuide een muur rond de gemeenteraad van onze stad. Vragen van de oppositie om de digitale gemeenteraadszittingen te streamen of toestemming om die zelf te streamen worden niet beantwoord of afgewimpeld. Nochtans zijn beslissingen over bijvoorbeeld een stuk van het centrum fietszone maken, de start van het project van de Boterhalle… zaken die het dagelijks leven van heel wat Diksmuidelingen gaan beïnvloeden of de toekomst van onze stad gaan bepalen. Daarom is het belangrijk dat het debat ten gronde kan gevoerd worden en zo openbaar mogelijk.

Koen Coupillie: Andere steden en gemeenten kozen er van in het begin al voor om de digitale zittingen te streamen via internet. Het is een nieuwe en directe manier om je inwoners te informeren en ook de pers kan de raad dan goed volgen en via haar kanalen de informatie verspreiden. Voor ABB kan livestreamen als dit voor iedereen wordt opengezet. Je verstoppen achter het burgemeestersbesluit dat het een besloten zitting moet zijn is een teken van onwil, daar je ziet wat elders wel mogelijk is. 

Kurt Vanlerberghe: “Tal van andere gemeenten laten de gemeenteraad wel fysiek doorgaan, maar met de nodige afstand, bv. in een sporthalle of cultuurzaal. Ook in Diksmuide zou het CC Kruispunt perfect kunnen fungeren als locatie voor de gemeenteraad.”

De winkels gaan open, de scholen gaan open, de bedrijven gaan open … ik kan enkel vaststellen dat de heren en dame van het schepencollege zich bijzonder comfortabel voelen achter de muur die ze tussen hen en de inwoners van Diksmuide hebben opgetrokken. Dat moeilijke vragen, zoals die over het toch wel vreemde dossier van de centrummanager, heel wat minder moeilijk zijn als de antwoorden het grote publiek toch niet bereiken zal er wel iets mee te maken hebben. Dat CD&V en Idee Diksmuide daarmee één van de fundamenten van onze moderne democratie onderuit halen, lijkt hen niet te deren. 

 
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is